A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад "Близнюківський ліцей Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області"

Тиждень історії та права

Дата: 12.12.2023 13:19
Кількість переглядів: 72

Звіт

 про проведення тижня правових знань та історії

у КЗ «Близнюківський ліцей Близнюківської районної ради Лозівського району Харківської області»

 Одним із завдань сучасної шкільної освіти є вміння учня орієнтуватись у величезному потоці інформації. Навчити цього лише на уроках історії  та правознавства просто неможливо, тому в ліцеї щорічно проводиться тиждень Правових знань та  історії, який включає в себе комплекс різноманітних форм позакласної роботи.

Проведення предметного тижня є ефективним засобом підвищення пізнавального інтересу до вивчення історії, правознавства, стимулювання творчої активності учнів. Це одна з найдієвіших форм організації навчання, виховання, поглиблення рівня знань учнів, сприяти їх розвитку та поширенню світогляду. 

Основною метою тижня було:

 - підвищити інтерес учнів до історії;

 - розширити й поглибити знання та вміння учнів з даних предметів;

 - реалізувати на практиці основні принципи особистісно орієнтованого підходу до навчання;

 - створити сприятливі умови для виявлення знань та вмінь учнів у нестандартних ігрових ситуаціях.

Тиждень   проводився з 04.12.23 р. по 08.12.23р. відповідно до шкільного плану. Додаток № 1.

        Розпочався тиждень  інформаційними заходами «Історія- наука про минуле» та переглядом сучасного креативного відео «Історія за 5 хвилин». Цього ж дня  серед учнів  9-тих класів було проведено тренінг «Підлітки мають знати свої права» Учні 5-6-х класів представляли свої дослідження «Моє родине дерево». Протягом тижня цікаво пройшли ігри, турніри та віртуальні мандрівки «Перший мільйон», «Колесо історії», «Сім чудес світу», «Сім чудес України». Вивчення традицій України є невід'ємною складовою нашої історії. Тому учням було запропоновано взяти участь у веб-квестах «Українська хустка- народу оберіг», «Історія в історіях». Учні старших класів, в рамках підготовки до НМТ, практикувалися з онлайн- тренажерами «Впізнай особистість».

          5 грудня було відзначено Міжнародний день волонтера. Виховний захід «Волонтери нашої громади» мав на меті познайомити дітей з міжнародною волонтерською діяльністю та волонтерською діяльністю нашої громади.

З метою формування правової культури учнів,  відбувся перегляд відеороликів «Конвенція  ООН про права дитини», «Декларація про права дитини», з обговоренням. Учні показали високий рівень розуміння важливості та необхідності дотримання всіх прав. Такі заходи та нагадали школярам, що немає прав без обов’язків.

Проведення брейн-рингу «Права і свободи людини» мало на меті підвищити рівень правової культури молоді, стимулювати у них бажання реалізувати свої права, необхідність  виконувати обов’язки, виховати повагу до прав інших.  Учні змогли уявити себе учасниками засідання Комітету ООН, опрацювати та проаналізувати зміст міжнародних документів з прав людини і прав дитини.  Висловлювали  думки про основні міжнародно-правові стандарти прав людини  та дійшли висновку, що обов’язкове їх дотримання є одним із конституційних обов’язків усіх громадян України. Всі  були креативними, творчими.

        Цікаво і змістовно пройшов предметний тиждень у Лукашівській філії. Предметний тиждень провела вчителька історії та правознавства Юзифович Я.В..

 У ході проведення предметного тижня педагог використала інноваційні технології, що є  актуальним і важливим в умовах дистанційного навчання. Такі види роботи  поглиблюють знання, розширюють світогляд  учнів.

Предметний тиждень розпочався ознайомленням учнів з планом заходів.

 

№зп

Дата проведення та зміст

Учасники

 Понеділок 04.12 Відкриття тижня історії та правознавства.

1

Ознайомлення з планом роботи на тиждень (додається)

5-9 класи

2

Гра « Турнір юних істориків»

(Розробки додаються)

5-9 класи

3

Челендж селфі «Мій рідний край моя історія жива»( фотозвіт у групу)

5-6 класи

Вівторок  05.12 «Сім’я, рід, родина  - це моя Батьківщина».

1

Конкурс – дослідження «Родинне дерево» (фотозвіт у групу)

5-6 класи

2

Проєкт « Звичаї та традиції моєї родини».(фотозвіт у групу)

6-7 класи

3

Цікава історія. Інтерактивні онлайн-вправи, кросворди

https://learningapps.org/30283390

https://learningapps.org/3734496

https://learningapps.org/18406604

https://learningapps.org/3734452

 

5-9 класи

Середа 06.12 День Збройних Сил України.

1

«Цікаві факти з історії українського війська» перегляд відеоролику. https://youtu.be/TUHgh27BFiI

 

8-9 класи

2

Акція «Привітай Захисника».(фотозвіт у групу)

5-9 класи

3

«Цей день в історії» фото колаж.(фотозвіт у групу)

5-7 класи

Четвер 07.12 Хвилинка народознавства.

1

Усний журнал «Історія української хустки»( розробка додається)

8-9 класи

2

Конкурс – дослідження « Традиційні обрядові та повсякдені страви українців» (фотозвіт у групу)

5-7 класи

3

Квест «Подорож Україною в національній валюті»(матеріал додається).

5-9 класи

П’ятниця 08.12 «Я громадянин, я маю право!»

1

Участь у дистанційному конкурсі «Я громадянин. Я маю право!» платформа «Всеосвіта» https://vseosvita.ua/olympiad/s13/index

 

5-9 класи

2

Конкурс малюнків: « Ми знаємо свої права!»( фотозвіт у групу).

5-9 класи

3

Закриття тижня історії та правознавства. Підведення підсумків. Виставка творчих робіт учнів.

5-9 класи

 

У понеділок, 04.12., Юзифович Я.В. ознайомила учнів з планом заходів. Також, з учнями 7-го класу було проведено Гру « Турнір юних істориків». А з учнями 6-го класу інтерактивну гру " Знавці Стародавнього світу". В ході якої діти пригадали уже відому інформацію та дізналися багато нового. У вівторок, 05.12,  з учнями 5-6 класів було проведено конкурс – дослідження «Родинне дерево», а з учнями 6-7 класів зроблено  проєкт « Звичаї та традиції моєї родини», відеоматеріали додаються. Цікава історія. Інтерактивні онлайн-вправи, кросворди проведено з учнями 5-9 класів.

 У середу, 06.12, учні 8-9 класів переглянули відеоролик «Цікаві факти з історії українського війська»  https://youtu.be/TUHgh27BFiI.   Учні 5-9 класів стали учасниками  акція «Привітай Захисника», відеоматеріали додаються. Цього дня учні читали вірші, презентували свої малюнки, висловлювали слова подяки захисникам і захисницям України. У четвер, 07.12,  учні 8-9 класів взяли участь в  усному журнал «Історія української хустки», на основі представлених матеріалів було зроблено відеодайджест (відеодайджест додається). Також, учні 5-7 класів стали учасниками Конкурсу – дослідження « Традиційні обрядові та повсякденні страви українців» . У пятницю,08.12, учні 5-9 класів взяли участь у дистанційному конкурсі «Я громадянин. Я маю право!» платформа «Всеосвіта» https://vseosvita.ua/olympiad/s13/index В цей день було проведено конкурс малюнків: « Ми знаємо свої права!» Закриття тижня історії та правознавства пройшло у формі презентації здобутків учнів. Заходи, проведені в рамках тижня Правових знань та історії, сприяли підвищенню зацікавленості учнів у вивченні історичних наук. Рівень ефективності проведених заходів був достатньо високим. Проведена робота сприяла розвитку творчості  учнів, поглибленню  та розширенню знань з   історії та правознавства.

   Вся наша велика шкільна родина живемо в історії, живемо історією своєї Батьківщини, свого краю, свого роду. Людина лише тоді стає активним членом суспільства, коди досконало знає, хто вона, якого вона роду. Вищезазначені заходи сприяли підвищенню зацікавленості учнів у вивченні історичних знань. Рівень ефективності проведених заходів був достатньо високим, що дало змогу розвивати творчі здібності учнів, поглиблювати та розширювати знання про історію.

 Тиждень історії та правових знанб у Садовській філії проходив за поданим нижче планом :

Назва заходу

Дата

проведення

Клас

Відповідальні вчителі

Відкриття тижня.

Онлайн-виставка

«Новинки історичної літератури»

04.12.

5-9

Сопронюк Н.В.

Дидактична гра

«Права дитини: так чи ні»

05.12.

1,2

Звягінцева Л.М.

Онлайн-квест «Сім чедес світу»

05.12.

6

Сопронюк Н.В.

Виготовлення патріотичних листівок до Дня Збройних Сил України

 

5-9

Сопронюк Н.В.

Інформаційна хвилинка

«Закон обов’язковий для всіх»

06.12.

3,4

Звягінцева Л.М.

Марафон фільмів приурочених дітям війни

06.12.

7-9

Сопронюк Н.В.

Година громадянськості

«Права і обов’язки громадян України»

07.12.

9

Звягінцева Л.М.

Відеоекскурсія

«Музеями України»

07.12.

8

Сопронюк Н.В.

Конкурс на кращий кросворд, ребус, головоломку

08.12.

7-9

Сопронюк Н.В.

Розмова в колі

«Права неповнолітніх у нашій державі»

08.12.

9

Звягінцева Л.М.

 Тиждень передбачав участь у ньому широкого кола учнів, включав комплекс різних за змістом і формою заходів, які спрямовані на реалізацію завдань комплексного підходу до виховання учнів.

Програма Тижня розроблялася на засіданні методичної студії вчителів історичного та громадянського напрямку, а саме складався план заходів.

При організації та проведенні предметного тижня вчителі Сопронюк Н.В. і Звягінцева Л.М. керувалися інтересами і потребами учнів, враховували їх вікові та психологічні особливості. Вибір заходів визначався можливістю реалізації міжпредметних зв'язків з урахуванням реальних комунікативних потреб учнів, різних вікових груп, і його зміст відповідав таким вимогам, як комунікативно-спонукальна спрямованість, інформативність, освітня цінність і доступність.

Тиждень включав відеоекскурсії, онлайн-квест, презентації, перегляд фільмів, конкурси, виготовлення святкових листівок. Учителі прагнули, щоб тематика заходів була цікавою та пізнавальною.

Усі заходи Тижня були покликані формуванню уміння використовувати теоретичні знання в різних життєвих ситуаціях та вихованню патріотизму, любові до рідного краю.

Тиждень історії та правових знань у Острівщинській філії пройшов під

гаслом: «Історія – скарбниця наших діянь, свідок минулого, приклад і повчання для сьогодення, застереження для майбутнього». Заходи відбувалися за графіком :

 

 

Дата

Час

Назва заходу

Учасники

Відповідальний

1.

04.12

12.30

 

Відкриття тижня

Шкільний кінозал: історична фільмотека «Об'єкти ЮНЕСКО в Україні».

6 клас

 

 

Волков М.Ю.

13.25

Інформаційний стенд «Історія – наука про минуле»

8 клас

Волков М.Ю.

2.

05.12

11.35

Історія в кросвордах та ребусах

7 клас

Волков М.Ю.

3.

06.12

08.30

Інформаційна хвилина «До Дня Збройних Сил України»

Інтелектуальна гра «Гідні бути українцями».

6 клас

Волков М.Ю.

4.

07.12

08.30

Історична вікторина «Україна гідна свободи»

6 клас

Волков М.Ю.

5.

08.12

08.30

 

12.30

Читання висловів про історію на «хмаринках слів».

Віртуальні екскурсії історичними музеями світу.

Підсумки проведення тижня

5 клас

 

7 клас

Волков М.Ю.

 

У Квітневій філії предметний тиждень  правових знань та історії розпочався з ознайомленням учнів з планом заходів. Знайомство провів вчитель історії Линник Маргарита Миколаївна в понеділок 4 грудня. Також цього дня учні 5-6 класів з великим зацікавленням взяли участь у дослідженні «Моє родинне дерево», а учні 9 класу у дослідженні «Цитати, які надихають»; учні 5 класу були активними під час вікторини «Знайомство з історією», переможцем якого став Антонян Артур.

          У вівторок 5 грудня учні 5 – 9 класів переглянули фільмів на історичну тематику.  8 клас з задоволенням взяв участь у Веб - квесті  «Історія в історіях», призом у якому були гарні оцінки, перемогу здобула команда «Чумаки».

          Середа 6 грудня розпочалася акцією «Привітай воїна з Днем Збройних Сил України», в акції взяли активну участь усі учні та вчителі. Зібрали овочі та солодощі, малювали листівки, виготовляли обереги для військових, що знаходяться у шпиталі, привітали місцевих військових та нашого вчителя фізичної культури, який зараз захищає нас на фронті. Цього дня учні 6 класу грали в історичну гру з всесвітньої історії «Колесо історії». Також учні 5 – 9 класів розгадували історичні кросворди.

          У четвер 7 грудня для 8 та 9 класів було проведено цікавий та змістовний усний журнал «Державні символи України як історична цінність народу». Учні 5 та 6 класу змагалися у конкурсі прислів’їв на козацьку тематику. Значну перевагу мали учні 6 класу.

          Закінчився тиждень у п’ятницю 8 грудня.  У 7 класі був проведений урок - гра «Історичне асорті». Найбільш активними на уроці були: Шевченко Денис, Міняйленко Іван та Тищенко Нікіта. Для учнів 5-9 класів відбулася демонстрація відеофільмів « Сім чудес світу», «Сім чудес України». Учні дізнались багато цікавих фактів про те коли і де були створені чудеса світу. Особливу увагу звернули на чудеса України, ще раз помилувалися рідною Батьківщиною.

           Вищезазначені заходи сприяли підвищенню зацікавленості учнів у вивченні історії. Рівень ефективності проведених заходів був достатньо високим, що дало змогу розвивати творчі здібності учнів, поглиблювати та розширювати знання з права та історії.

Вся наша велика шкільна родина живемо в історії, живемо історією своєї Батьківщини, свого краю, свого роду. Людина лише тоді стає активним членом суспільства, коди досконало знає, хто вона, якого вона роду. Вищезазначені заходи сприяли підвищенню зацікавленості учнів у вивченні історичних знань. Рівень ефективності проведених заходів був достатньо високим, що дало змогу розвивати творчі здібності учнів, поглиблювати та розширювати знання про історію.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора