A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад "Близнюківський ліцей Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області"

Профілактика неінфекційних: захворювань: цукровий діабет

Дата: 23.11.2023 11:28
Кількість переглядів: 68

УНІВЕРСАЛЬНОЇ ДІЄТИ НЕ ІСНУЄ: ЯК ХАРЧУВАТИСЬ ПРИ ЦУКРОВОМУ ДІАБЕТІ

Не існує універсальної "діабетичної дієти" або "діабетичних рекомендацій", адже кожен випадок індивідуальний і типи цукрового діабету бувають різні. Але є прості правила, які допоможуть зробити вибір на користь більш здорової їжі і почуватись краще.

Ці поради мають загальний характер і можуть допомогти вам контролювати рівень глюкози (цукру) у крові, кров'яний тиск та рівень холестерину. Вони також можуть допомогти контролювати вагу і знизити ризик ускладнень діабету (при наявності захворювання), таких як проблеми з серцем та інсульти, деякі види раку.

Поради ґрунтуються на дослідженнях за участю людей з цукровим діабетом 1 та 2 типу. Якщо у вас інший тип цукрового діабету, наприклад, гестаційний, пов'язаний з кістозним фіброзом або MODY, деякі з цих порад також актуальні для вас. Важливо, незалежно від типу цукрового діабету, консультуватись зі своїм лікарем щодо харчування та інших питань.

Обирайте здорове харчування

Вживайте найбільш корисні продукти у помірних кількостях та їжте регулярно в один час. Контролюйте вуглеводи, адже вони впливають на рівень глюкози в крові. Скоротіть споживання продуктів з низьким вмістом клітковини (білий хліб, білий рис і високооброблені злаки). Здорове харчування при цукровому діабеті – це природно багатий на поживні речовини раціон, в якому мало жирів і калорій. Ключовими елементами є фрукти, овочі та цільнозернові продукти.

Якщо у вас цукровий діабет 1 типу

Підрахунок вуглеводів дуже важливий для підтримки стабільного рівня глюкози в крові. Ви оцінюєте, скільки вуглеводів міститься у вашій їжі, та зіставляєте її з тим, скільки інсуліну вам потрібно прийняти.

 

Якщо у вас цукровий діабет 2 типу та надмірна вага

Важливо знайти спосіб схуднути, оскільки це покращить управління діабетом, допоможе знизити рівень глюкози в крові та ризик ускладнень. Існують різні способи зробити це, наприклад: низьковуглеводна, середземноморська або дуже низькокалорійна дієта. Значна втрата ваги може навіть призвести до ремісії діабету 2 типу у деяких людей.

Незалежно від того, від типу цукрового діабету, потреби скинути, набрати чи зберегти поточну вагу, важливо вибирати здоровішу їжу.

Контроль розміру порцій

Контролювати розмір порцій важливо завжди. Завдяки цьому значно легше визначити поживну цінність тарілки, якщо ви підраховуєте вуглеводи або контролюєте свою вагу. Пам'ятайте, що розмір порції – індивідуально, те, що підходить комусь іншому, може не підійти вам.

Не захоплюйтесь так званою діабетичною їжею

Немає жодних доказів, що “діабетичні продукти" якось особливо корисні у порівнянні зі здоровим харчуванням. Вони часто можуть містити таку ж кількість жиру і калорій, як і “звичайні" продукти, і все одно впливати на рівень глюкози в крові. Окрім того, іноді такі “діабетичні продукти” можуть мати проносний ефект.

Отримуйте мінерали та вітаміни з їжі

Немає жодних доказів, що мінеральні та вітамінні добавки допомагають впоратися з цукровим діабетом. Тож приймайте добавки лише за призначенням лікарів. Найкраще – отримувати необхідні поживні речовини, вживаючи різноманітні продукти. Адже деякі добавки можуть вплинути на ваші ліки або погіршити деякі ускладнення цукрового діабету, наприклад захворювання нирок. 

Не забувайте рухатися

Фізична активність може допомогти контролювати цукровий діабет, а також знизити ризик виникнення проблем із серцем. Під час фізичної активності збільшується кількість глюкози, яку використовують ваші м'язи, що допомагає організму ефективніше використовувати інсулін.

Намагайтеся приділяти помірній активності щонайменше 150 хвилин на тиждень. Це будь-яка діяльність, яка підвищує частоту серцевих скорочень, змушує вас дихати швидше та почуватися тепліше. Помірну активність можна визначити за такими ознаками – ви захекалисть, але можете вести розмову. Норму 150 хвилин можна розбити на частини,  наприклад, 30 хвилин 5 разів на тиждень. Більше порад щодо рухової активності читайте тут: Малорухливий спосіб життя підвищує ризик інсульту: як додати рухову активність.

ЦУКРОЗАМІННИКИ. КОРИСТЬ ЧИ ШКОДА?

У гонитві за новими трендами ми часто шукаємо “більш здорові” альтернативи своїм харчовим звичкам. І сьогодні поговоримо про один з таких трендів –  “без цукру” – який ласкаво пропонує нам цукрозамінники.

Цукрозамінники – це підсолоджувачі, які використовуються замість звичайного столового цукру. Деякі виробники нещиро називають свої підсолоджувачі “натуральними”, навіть якщо вони пройшли значну технологічну обробку. І продукти або напої з маркуванням “без цукру” або “дієтичні” часто мають у своєму складі як штучні так і природні (натуральні) замінники цукру. 

Натуральні замінники цукру – фруктові соки та нектари, мед, кленовий сироп тощо – часто рекламуються як “більш здорові” варіанти, ніж просто цукор чи інші його замінники. Але навіть “природні підсолоджувачі” можуть підлягати обробці, що ставить під сумнів їхню натуральність. 

Натуральні підсолоджувачі, як правило, є безпечними, але важливо розуміти, що споживання будь-якого виду доданого цукру не принесе користі для здоров'я. Такі підсолоджувачі не містять багато корисних поживних речовин, зокрема клітковини, поліфенолів, вітамінів або мінералів. Наприклад, мед і цукор схожі за поживною цінністю, а організм однаково переробляє їх на глюкозу та фруктозу. Надмірне споживання будь-якого цукру, зокрема й натуральних замінників, може призвести до таких проблем зі здоров’ям як карієс, надмірна вага та підвищений рівень тригліцеридів (розглядається як ризик серцево-судинних хвороб)

Штучні замінники цукру можуть бути виготовлені як із синтетичних речовин, так і з природних джерел (з рослин, для прикладу). Такі замінники надзвичайно солодкі та майже не містять калорій. Вони широко використовуються в оброблених харчових продуктах (безалкогольні напої, випічка, цукерки, пудинги, джеми, та молочні продукти). На відміну від “класичного" цукру, вони не підвищують рівень глюкози в крові, що дуже важливо для людей з цукровим діабетом.

Що каже ВООЗ?

Всесвітня організація охорони здоров’я не рекомендує вживати нецукрові підсолоджувачі  (англійською non-sugar sweeteners – NSS) для контролю ваги або зниження ризику цукрового діабету, захворювань серцево-судинної системи або раку. Та ця рекомендація не стосується людей з цукровим діабетом. Серед підсолоджувачів, які згадує ВООЗ, – аспартам, ацесульфам калію, адвантам, сахарин, цикламати, неотам, сукралоза, стевія та її похідні. 

Заміна вільних цукрів на штучні чи природні підсолоджувачі не допомагає контролювати вагу в довгостроковій перспективі. 

Найкращий для цього варіант – збалансований раціон, і обмеження доданого цукру зокрема. ВООЗ рекомендує не більше 10 чайних ложок доданого цукру (скоротіть вживання підсолоджених напоїв, солодощів, випічки, солодких сухих сніданків). Правильно сформувати тарілку допоможе сервіс ПроЗдорове за посиланням: prozdorove.com.ua

Читайте також

Штампуй здоров’я: як у головпоштамті проходила акція до Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом 

Пройдіть онлайн-тест та визначте свій ризик виникнення цукрового діабету

5 міфів про цукровий діабет

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора